Vragen 2015

Vraag 1

Wat is de naam van de Nederlandse journalist die voor de Engelse krant The Guardian een tijd lang een ‘banking-blog’ heeft bijgehouden en in 2015 het boek ‘Dit kan niet waar zijn’ uitbracht over de misstanden in de internationale financiële wereld?

Antwoord:

Dit is Joris Luyendijk. Zijn conclusie is nogal onrustbarend, getuige ook de volgende kop van Nu.nl: 'De financiële sector gaat weer regelrecht richting ravijn'.

Vraag 2

Cijfers en letters: Wat is er speciaal aan deze rij cijfers? 8 3 1 9 2 4 5 6 7  

Antwoord:

Ze staan in alfabetische volgorde! De rij bevat dus alle cijfers van 1 tot en met 9, maar in alfabetische volgorde, namelijk:

 • acht
 • drie
 • een
 • negen
 • twee
 • vier
 • vijf
 • zes
 • zeven

Vraag 3

Tijd voor de ‘Celebrity Neanderthals’. Welke BW’ers (Bekende wereldburgers) herkent u in de vier onderstaande afbeeldingen van Neanderthaler-achtige types?

Antwoord:

a. Al Pacino b. Harrison Ford c. Nick Nolte d. Morgan Freeman

Vraag 4

Welke acteur heeft als enige hoofdrollen gespeeld onder regie van alle grote hedendaagse regisseurs, te weten Martin Scorcese, Christopher Nolan, James Cameron, Danny Boyle, Clint Eastwoord en Quentin Tarantino?

Antwoord:

Leonardo di Caprio. De enige acteur die dit kan zeggen, is Leonardo diCaprio.

 • Onder regie van Scorcese speelde hij in vele films, onder meer in Shutter Island.
 • Met Nolan maakte hij Inception
 • Met Cameron Titanic
 • Met Boyle The Beach
 • Met Clint Eastwood J. Edgar
 • Met Tarantino Django Unchained.

Vraag 5

Stel: je doet mee met een spelshow en je ziet drie deuren. Achter één deur zit de hoofdprijs en jij hebt zojuist Deur 1 uitgekozen. De presentator zegt nu dat er achter Deur 2 geen prijs zit. Je mag nu nog switchen naar Deur 3, maar is het verstandig dit te doen?

Antwoord:

Ja! Dit moet je absoluut doen, want je kans op een prijs wordt nu twee keer zo groot. De kans was voorheen 1 op 3, maar die wordt nu 2 op 3. De kans is 1 op 3 dat die achter deur 1 zit, maar twee op drie dat die achter deur 2 of 3 zit. Doordat de presentator deur 2 schrapt, blijft hiervan alleen deur 3 over, dus is de kans 2 op 3 dat de prijs achter deur 3 zit.

Vraag 6

Er staat een appelboom in de tuin met daarin appels. Er steekt een sterke storm op en na de storm zitten er geen appels meer in de boom en er liggen ook geen appels op de grond. Toch zijn ze niet geplukt of opgegeten. Hoe kan je dit verklaren?

Antwoord:

Er waren 2 appels! In het begin hangen er dus 2 appels in de boom. Door de storm valt er één appel uit de boom op de grond. Dus hangen er geen 'appels' meer in de boom maar wel een 'appel', en ook geen 'appels' op de grond maar een 'appel' op de grond...

Vraag 7

Oorlogen, ze zijn van alle tijden. Wat was ook alweer de oorlog waarvan we zowel Florence Nightingale als het beroemde gedicht ‘The Charge of the Light Brigade’ van Tennyson nog kennen?

Antwoord:

We bedoelden de Krim oorlog, die in het midden van de negentiende eeuw werd uitgevochten. Inmiddels is het in de regio wederom onrustig. De Krim heeft ruim twee eeuwen behoort tot het Russische rijk, tot Nikita Chroestsjov naar verluidt in een dronken bui het land weggaf aan de Oekraïne, de destijds bevriende Sovjet-staat waar hij snel uit afkomstig was. Intussen is De Krim geannexeerd door het Rusland van Poetin.

Vraag 8

Natuurkunde; had u ook zo’n hekel aan dit vak met al die ingewikkelde formules? Dan kunt u uw lol vast op met deze vraag: Watt is de meetkundige eenheid van vermogen?

Antwoord:

Ja. Het antwoord is natuurlijk gewoon ja, Watt is inderdaad de eenheid van vermogen. Natuurlijk is de eenheid genoemd naar de Amerikaanse uitvinder James Watt.

Vraag 9

In het huidige tv-landschap zijn weinig dingen zo saai als het uitkijken van een volledige snooker-wedstrijd op Eurosport. The horror! Hetgeen ons brengt op de vraag: welke kleur bal gebruikt men niet bij dit spel: rood, roze, groen of oranje?

Antwoord:

Oranje. Daar valt nog veel meer over te zeggen, maar dat doen we niet, want dat zou heeeel saai worden! Gelooft u het niet? Kijk dan zelf maar eens een snooker-wedstrijd op tv!

Vraag 10

Je kan wel gewoon huis-tuin-en-keuken kiekjes maken van je koters, maar dat is zo 2014! Tegenwoordig moet je toch wel iets origineler zijn; door bijvoorbeeld tegelijkertijd films te parodiëren! Zie hieronder het resultaat van dergelijke huisvlijt. Welke films, die allemaal bij de laatste Oscars in de prijzen vielen, worden bedoeld? Je kan kiezen uit: ‘American Sniper’, ‘Birdman’, ‘The Theory of Everything’ en ‘The Grand Budapest Hotel’.

Antwoord:

 • a. ‘The Grand Budapest Hotel’
 • b. ‘Birdman’
 • c. ‘American Sniper’
 • d. ‘The Theory of Everything’
Bij deze films sleepten ‘The Grand Budapest Hotel’ en ‘Birdman’ elk vier oscars in de wacht. De film ‘The Theory of Everything’ kreeg de belangrijke Oscar van beste mannelijke hoofdrolspeler, voor de acteur Eddy Redmayne. ‘American Sniper’ kreeg er tenslotte slechts eentje.

Vraag 11

De jaarlijkse stellingen; en deze keer echte WTF-jes, want alle onderstaande beweringen zijn waar, op slechts één na. Welke is dat?

Antwoord:

Vraag 12

Schattingsvraag: Bij het startpunt en eindpunt binnen bij Bays staat net als vorig jaar weer een pot met paaseitjes. Aan u de schone taak om te schatten hoeveel paaseitjes in deze pot zitten! Eén ding weet u (bijna) zeker, namelijk dat het er in ieder geval niet precies zoveel zijn als vorig jaar. Alhoewel, je weet het nooit…

Antwoord:

Het antwoord wordt gegeven bij de presentatie van de vragen aan het einde van de Paassterrit!