Vragen 2016

Vraag 1

De lange, warme en saaie zomer van 2015 werd opgeschrikt door een bizar ongeval toen in Alphen aan de Rijn twee hijskranen die een brugdeel op haar plaats probeerden te manoeuvreren, omlazerden. Een geluk bij een ongeluk was dat er geen slachtoffers vielen. Of je moet de bootjesmensen bedoelen die hun route wekenlang zagen versperd. De Oude Rijn vormt hier namelijk een belangrijke schakel in een veelgebruikte vaarroute. Wat is de naam van die vaarroute?

Antwoord:

De Staande Mast route. Dit is de enige binnenlandse route die begaanbaar is voor boten die hun mast (hoger dan 6 m) niet willen of kunnen laten zakken. Deze loopt helemaal van Groningen tot Zeeland. De Oude Rijn bij Alphen vormt een belangrijk knooppunt. Dat hier juist de Julianabrug instortte was pech voor veel recreanten!

Vraag 2

Iedereen van ons moet natuurlijk een naam hebben, maar in de naamgeving is men helaas soms niet al te gelukkig, zoals Fokje Modder en Peter Selie vast kunnen beamen. Sommige mensen hebben dan weer heel simpele namen, bestaande uit een simpele klankherhaling. Zoiets als hondennaam ‘Fifi’ bedoelen we dan. Kun jij enkele van dit soort namen raden aan de hand van de volgende omschrijvingen?

 • a. Zuid Afrikaanse geestelijke
 • b. B., Nederlandse tennisspeelster
 • c. Gabor, actrice
 • d. Weense royalty uit de 19e eeuw
 • e. Bewoonster van een vrolijk gekleurde villa
 • f. Braziliaans voetballer
 • g. Mode-icoon.

Antwoord:

 • a. Tutu. Desmond Tutu, bisschop uit Zuid Afrika. Hij was de eerste zwarte aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk in Kaapstad en ontving voor zijn inspanningen in de strijd tegen de apartheid op 16 oktober 1984 de Nobelprijs voor de Vrede.
 • b. Kiki. Kiki Bertens, Nederlandse tennisspeelster.
 • c. Zsazsa, Zsa Zsa Gábor, is een Hongaars-Amerikaans actrice. Zij staat vooral bekend om haar schoonheid, en niet zozeer om haar acteerprestaties. Zsa Zsa is daarenboven ook bekend vanwege haar negen huwelijken, haar liefde voor juwelen en haar scherpe tong.
 • d. Sisi, Koningin, bekend van de zwijmelfilms met Romy Schneider in de titelrol. Die waren gebaseerd op het leven van Elisabeth Amalie Eugenie, hertogin van Beieren uit het huis Wittelsbach die door haar huwelijk met keizer Frans Jozef I keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije werd.
 • e. Pipi. Pippi Langkous, personage geschapen door Astrid Lindgren en trots bewoonster van Villa Kakelbont.
 • f. Kaka, voetbalbijnaam van Ricardo Izecson dos Santos Leite, Braziliaans voetballer, voorheen spelend bij onder meer AC Milan en Real Madrid. Nu in de VS zijn goed belegde boterham verdienend.
 • g. Coco, Gabrielle Bonheur 'Coco' Chanel was een invloedrijk Frans modeontwerpster. Ze wordt als pionier in de mode gezien.

Vraag 4

Bij ons eten kijkt iedere voorzichtige burger regelmatig naar de uiterste houdbaarheiddatum. Wie is er immers niet een keer ziek geworden van overjarige filet americain of dubieuze oesters? Maar wist u dat ook veel niet-etenswaren een uiterste houdbaarheidsdatum hebben? Verbind de volgende producten aan de aanbevolen uiterste houdbaarheidsdatum.

 • a. Hoofdkussen ----------------------------1 maand
 • b. Keukenspons/schuurspons --------6 maanden
 • c. Vloeibaar wasmiddel -----------------1 jaar
 • d. Mondspoelmiddel --------------------3 jaar

Antwoord:

 • a. Hoofdkussen: 1 jaar. Haar, zweet en andere lichaamssappen trekken in de vulling en vormen zo de perfecte broedplaats voor bacteria, huismijten en ander ongedierte. Daarom wordt aanbevolen een hoofdkussen niet langer dan een jaar te gebruiken.
 • b. Keukenspons/schuurspons: 1 maand. Schuursponsjes kunnen een broeinest vormen van bacteria. Daarom wordt aanevolen deze zeker niet langer dan 3 à 4 weken te gebruiken, tenzij deze tussentijds grondig worden gewassen, bijvoorbeeld door ze te laten meedraaien in een afwasmachine (dit is meteen een tip!).
 • c. Vloeibaar wasmiddel: 6 maanden. Wasmiddel in vloeibare vorm breekt zichzelf langzaam af. Daarom wordt aanbevolen door fabrikanten de wasmiddel na opening niet langer dan 6 maanden te bewaren.
 • d. Mondspoelmiddel: 3 jaar. Dit is de aanbevolen uiterste houdbaarheidsdatum aangezien na opening water en alcohol langzaam verdampen en de smaak en werkzaamheid na verloop van tijd sterk afnemen.

Vraag 5

In andere landen kennen we hem als Matti Meikäläinen, Otto Normalverbraucher, Zhang San, Piet Pompies of Joe Sixpack. Hoe staat hij in Nederland bekend?

Antwoord:

Jan Modaal. Jan Modaal is een zogenaamd pantoniem, een algemene uitdrukking voor een doorsnee-burger met een modaal inkomen. Jan Modaal speelt een belangrijke rol in sociaal-economische rekenmodellen. Wanneer het resultaat van het voorgenomen regeringsbeleid ongunstig uitpakt voor Jan Modaal, volgen in veel gevallen aanpassingen.

Vraag 6

Wat hebben de volgende landen gemeen met elkaar? Bolivia, Filippijnen, Verenigde Staten van Amerika en Israel.

Antwoord:

Ze zijn allemaal genoemd naar een persoon!

 • Bolivia: naar Simon Bolivar, de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder. Ook Venezuela is trouwens naar hem genoemd, voluit heet dit land namelijk: De Bolivaarse Republiek van ... (etc.).
 • Filippijnen: Genoemd naar Koning Philips II van Spanje door de Spaanse kolonisatoren die het land claimden.
 • Verenigde Staten van Amerika: Genoemd naar Amérigo Vespucci. Deze Italiaanse ontdekkingsreiziger kreeg ongekend veel eer, aangezien het hele continent naar hem werd vernoemd. Eigenlijk onterecht, want hij was niet eens de eerste! Een logischer keuze zou natuurlijk Columbus geweest zijn. Men overwoog de overzeese gebieden overigens eerst ‘Americus’ te noemen (de Latijnse verbastering van Amérigo), maar omdat de overige continenten vrouwelijk (lijkende) namen droegen (Europa, Afrika, Asia), vervrouwelijkte men de naam tot ‘America’.
 • Israel: Genoemd naar de Bijbelse figuur Jacob. Deze werd ook Israel genoemd in de voornoemde all-time bestseller.

Vraag 7

Hèhè, eindelijk de voetbalvraag ‘die je wist dat zou komen’! Laten we het eens over het dit jaar weer gepromoveerde De Graafschap hebben. Sympathieke club, Doetinchem, de Achterhoek, de Vijverberg, Gerard Sanderink, etc. etc. Dat weten we allemaal wel. Maar weet u ook wat ook alweer het voorvoegsel van de club is? VV, SV, FC of BV?

Antwoord:

BV. Dit staat voor ‘betaald voetbal’. De Graafschap ontstond als club bij de wilde bond NBVB, die zich ooit had afgescheiden van de KNVB, en dit verklaart dit bijzondere voorvoegsel. Het is ook de enige club die hierna is blijven bestaan, maar dan wel weer onder de vleugels van die goeie ouwe KNVB. Rebelse toestanden daar in Doetinchem!

Vraag 8

Action Figures, Amerikanen zijn er dol op en ze maken van zo wat alles en iedereen dit soort poppetjes. Hieronder enkele voorbeelden. Aan u de schone taak aan te geven wie ermee bedoeld worden!

Antwoord:

 • a. Angus Young. Mede-oprichter en gitarist van de Australische hardrockformatie ACDC. Bekend van de kenmerkende ‘duckwalk’ tijdens gitaarsolo’s. Heeft een struise Achterhoekse getrouwd en woont in Aalten.
 • b. Thor. Actieheld uit de Marvel-stal. Gebaseerd op de mythische god uit de Noorse mythologie. Maakt ook deel uit van The Avengers.
 • c. Daryl Dixon. Eén van de hoofdpersonen uit de AMC-serie ‘The Walking Dead’. Weet al ruim vijf seizoenen het hoofd te bieden aan enorme kolonnes zombies met behulp van zijn onafscheidelijke kruisboog.
 • d. The Dude / Lebowski. Titelheld uit de cult-film The Big Lebowski. Dopehead wordt verward met miljonair, er wordt gepist op zijn tapijt en dit is het begin voor veel ongedachte avonturen voor de man die zichzelf The Dude noemt.
 • e. Rocky. Titelheld van alweer zes boksfilms (of zoiets). De persoon Rocky Balboa is bedacht door Sylvester Stallone, die hem ook zelf speelt, zoals bekend. Ook John Rambo, dat andere bekende personage, is overigens bedacht door Stallone zelf.
 • f. Machete. Titelheld van de actiefilms over de Mexicaanse ijzervreter Machete (gespeeld door Danny Trejo). De film komt voort uit een nep-trailer die regisseur Robert Rodriguez ooit maakte voor zijn film Grindhouse. Daarna besloot hij dat het best aardig zou zijn om deze film echt te maken.

Vraag 9

Geografie. Onderstaand ziet u een kaart van (een deel van) Afrika. Wat is er zo bijzonder aal de plaats die staat aangeduid met de blauwe ster?

Antwoord:

Dit is de plek met de coördinaten 0 en 0. De plek ligt dus op de evenaar en op dezelfde meridiaan als Greenwich. In graden is dit 0o, 0’, 0’’, 0o, 0’,0’’. Dat klinkt dan weer beduidend spannender dan bijvoorbeeld de coördinaten 52º 23' 27.7'', 6º 50' 42.8''. Toch heeft u bij die laatste coördinaten een beduidend grotere kans op het snel verkrijgen van een ijskoud biertje; dit zijn namelijk de coördinaten van Bays!

Vraag 10

Aan welk nieuwsfeit refereert bovenstaand plaatje? Hou je antwoord beknopt en gebruik in ieder geval een naam.

Antwoord:

Dit plaatje refereert aan de vermeende betrokkenheid van de Russische president/premier/moderne tsaar Vladimir Poetin (Putin) aan de moord op Aleksandr Litvinenko. Hij kreeg het zeer radioactieve polonium in zijn thee gemengd door Russissche spionnen, die dit naar verluidt in opdracht van Poetin deden. We wilden in het antwoord minimaal de naam Litvinenko zien.

Vraag 11

Het zijn korte zinnetjes met een hoog irritatie-gehate. Inderdaad: de onvermijdelijke jaarlijkse crypto’s! Succes!

 • a. Hij ging naar de tapkast (4)
 • b. Gebruik een schaar voor deze sluiting (4)
 • c. Verbindt een vracht (4)
 • d. ‘k Bederf in deze vervallen woning (4)

Antwoord:

 • a. Toog. Ergens naar toegaan is ook wel “hij toog..’. Toog is een synoniem voor tapkast.
 • b. Knip. Een schaar knipt. Een knipsluiting is een soort sluiting.
 • c. Last. Lassen is ook iets aan elkaar verbinden. Een vracht is ook een last.
 • d. Krot. ‘k Rot, synoniem van bederf, een vervallen woning is een krot.

Vraag 12

Raadsel: Een man gaat met zijn strijkijzer naar een hotel en als hij daar aankomt beseft hij dat hij failliet is. Hoe is dit mogelijk?

Antwoord:

De man speelt Monopoly! In dit spel kan je opeens al je geld kwijt zijn als je op een straat komt met een hotel! En één van de speelstukken is een strijkijzer!

Vraag 13

Schattingsvraag: Bij het startpunt en eindpunt binnen bij Bays staat net als de vorig jaren weer een pot met paaseitjes. Aan u de schone taak om te schatten hoeveel paaseitjes in deze pot zitten! Eén ding weet u (bijna) zeker, namelijk dat het er in ieder geval niet precies zoveel zijn als de vorig jaren. Alhoewel, je weet het nooit…

Antwoord:

Het antwoord wordt gegeven bij de presentatie van de vragen aan het einde van de Paassterrit!